Regiunea

Vinurile noastre sunt obtinute din struguri alesi cu atentie din podgoriile Panciului.

Orasul Panciu este situat in nord-estul judetului Vrancea, la o altitudine de 265 metri, la poalele dealurilor Movila Panciu si Chicerea, pe raul Susita. Orasul se afla la 34 km de Focsani si la 16 km de Marasesti. Panciu este centrul economic si administrativ al podgoriei cu acelasi nume, in care sunt inglobate si localitatile componente. Panciu este un centru viticol de nivel national, podgoria avand o suprafata de 9500 de hectare. Cu o populatie de 10000 locuitori, Panciu face parte din categoria oraselor mici, cu functii industrial- agrare de importanta locala.

Teritoriul podgoriei Panciu (cea mai mare din judetul Vrancea) se afla in zona piemontana a Carpatilor de Curbura si subcarpatilor Vrancei, zona ce face legatura intre intre arcul muntos/subcarpatic din vest si Campia Siretului Inferior la est. Aria podgoriei apare sub forma unei fasii cu latura medie de 8 km, cuprinsa intre Valea Trotusului (la nord) si Valea Putnei (la sud), pe o lungime aeriana de 30 km. Este foarte importanta si pozitia sa in imediata apropiere a marilor artere de circulatie nationala si europeana.

Podgoria Panciu cuprinde mai multe centre viticole, printre care: Panciu, Tifesti si Paunesti, Straoane, suprafata totala a podgoriei depasind 9500 hectare. Primele mentiuni scrise referitoare la viile ce alcatuiesc in prezent podgoria Panciu apr la sfarsitul secolului al XVI-lea. Calatorii straini care au poposit pe aceste meleaguri au evidentiat si ei suprafetele mari plantate cu vita de vie de pe teritoriul podgoriei. In decursul timpului, viile din podgoria Panciu au suferit mult atat din cauza bolilor (filoxera in 1890, mana in 1913-1914, din nou filoxera inĀ  1931), cat si din cauza distrugerulor din primul razboi mondial.

In trecut, renumele podgoriei il faceau vinurile obtinute din soiuri traditionale ca Plavaie, Galbena, Babeasca neagra, Feteasca alba, Feteasca neagra. Cu trecerea timpului, au cucerit teren si alte soiuri, precum Feteasca regala, Riesling italian, Aligote, Sauvignon, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Merlot si altele. In general podgoria Panciu este profilata pe producerea vinurilor albe seci- in cantitate mare, de vinuri rosii- in cantitate mica si, foarte putin, vinuri aromate. Calitatea vinurilor depinde de soi, sol si tehnologia de fabricatie.